Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата”, а 20 септември е определен за „Ден без жертви на пътя“.

 

От страна на отдел „Пътна полиция“ на СДВР са планувани мероприятия за повишаване безопасността на децата и учениците, както в първия учебен ден, така и през цялата учебна година. В тази връзка отдел „Пътна полиция“ — СДВР предоставя на Вашето внимание следните препоръки към водачи, пътници и пешеходци:

Препоръчително е пешеходците да имат следното поведение:

 1. Да вървят по тротоара.
 2. Да използват подлезите и надлезите.
 3. Ако няма тротоар, да се движат срещу колите и най-вляво по банкета.
 4. Преди да пресичат на пешеходна пътека, винаги да се оглеждат в двете посоки.
 5. Да се убедят, че шофьорът ги е видял и разбрал, че ще пресичат. Предимството не гарантира безопасно пресичане.
 6. Да пресичат улицата бързо.
 7. Да пресичат само на зелено.
 8. Дори светофарът да свети зелено, да се оглеждат за приближаващи коли
 9. Да не отклоняват вниманието си като гледат в телефона или друго устройство, когато пресичат.
 10. Ако са със слушалки да намалят звука, за да чуват страничните шумове, с което могат да избегнат евентуална опасност, след подаден звуков сигнал.
 11. Ако са велосипедисти и използват тротоара или пешеходната пътека, да слязат от велосипеда и да го бутат.
 12. Особено важно е спазването на препоръките от децата и учениците, като за по-малките, движейки се с придружител нагледното обучение е задължително. В допълнение може да се обърне внимание на:
 • да се покаже най-безопасния маршрут до училище /това обикновено е този с найспокоен трафик и най-малко улици за пресичане/;
 • да се научи да ходи по тротоара, а не по платното;
 • да не играят с играчка докато ходят, защото може да я изпуснат на платното и да се втурнат, за да си я вземат;
 • да се обясни на детето за какво да внимава докато върви и да бъде научено при пресичане да спазва простите правила: да спре на бордюра, да погледне наляво, после надясно, после пак наляво, да се ослуша дали не приближава кола и след това да премине; – да му се напомни, че трябва да пресича на светофар само когато зеленият сигнал свети;
 • да му се разяснят опасностите при пресичане измежду спрели автомобили; – да му служим за пример.

Много злополуки с пешеходци стават поради това, че водачите не могат да ги видят докато не стане прекалено късно. Този проблем е още по-сериозен през нощта и при лошо време. Ако се носи подходящо облекло, ще се увеличи шанса пешеходецът да бъде видян навреме. Такова облекло е с ярки цветове и флуоресцентни елементи за през деня и светлоотразителни елементи за нощта. Светлоотразителни елементи се продават под формата на самозалепващи се ленти, които лесно могат да се прикрепят към дрехи и училищни чанти.

Водачите на ППС (пътни превозни средства) следва да се съобразяват и спазват следните препоръки:

 1. Да не спират в зоните на пешеходни пътеки или обособените места за пресичане на пешеходци, с което затрудняват видимостта на другите водачи на ППС, спрямо пешеходците.
 2. Независимо от разрешената скорост водачите да намаляват скоростта и да се движат с особено внимание в районите на пешеходни пътеки и други обособени места за пресичане на пешеходци.
 3. Да се движат с изключително внимание и подходяща скорост, минавайки покрай спирките на масовия градски транспорт и особено, ако има спряло ППС на спирката.

Водачите на ППС да имат предвид, че пешеходците най-често са непредвидими в действията си и поради различни фактори, отрицателните последствия в повечето случаи са за тях.

Скейтборди, ролерите и скутерите (тротинетки) са много приятен начин за придвижване. За сметка на това те не са безопасни за управление по пътищата. Те са нестабилни и могат да бъдат заплаха както за този, който ги управлява, така и за околните. Многократно по-опасни са, ако ги управлява неопитен човек. Поради това се препоръчва скейтборд, ролери и тротинетки да се карат в паркове и градини, и никога по улицата. Трябва да се избягват много оживените места и да се внимава за другите пешеходци, особено за малки деца и възрастни хора. Препоръките към пътниците са следните:

 1. Да пътуват при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство).
 2. Да пътуват при трезвен и недрогиран водач.
 3. Да поставят обезопасителен колан/защитна каска.
 4. Да не стоят на място, което пречи на водача да контролира превозното средство.
 5. Да не пречат на водача, да не го разсейват с поведението си – да не говорят високо, да не пускат силно музика.
 6. Да сядат на задната седалка, ако не са навършили 12 години.
 7. Да не подават главата, ръцете или краката си през прозореца/люка.
 8. Да се качват и слизат от страната на тротоара.
 9. Да пазят околната среда. Да не изхвърлят нищо през прозореца.
 10. Да бъдат взискателни към водача, ако не си е поставил колан/каска.
 11. Да бъдат критични към водача, ако превишава скоростта или нарушава други правила.
 12. Да помнят, че ако превозното средство е повредено и го теглят, е забранено в него да има пътници.