Едно добро начало

На 26 април имах удоволствието да взема участие в международната конференция „Децата и медиите. Мисия: Етично oтразяване“, която събра в София водещи журналисти и експерти, на която бе представен първия  Пътеводител за етично отразяване на деца в медиите. Събитието бе организирано от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Асоциацията на европейските журналисти – България. Двете организации обявиха началото на дългосрочно сътрудничество, целящо по-пълноценно, етично и включващо присъствие на децата в публичното пространство. Запис на конференцията може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=ljk7QF_AJrw

Интересно беше участието на разследващият филмов продуцент Кони Фоси, която представи документалния филм “Децата в затвора“, който заедно с последвалата медийна кампания е довел до реформа в детското правосъдие в САЩ.

Фоси посочи, че екипът е осъзнал, че може не само да отразява проблемите, а да работи за реалното им решение. В резултат на обществената кампания на телевизия Фюжън, през 2015 година президентът Барак Обама забранява използването на изолатори за затваряне на деца във федералните затвори. Също така изключително актуалната тема за сексуалното насилие между деца, бе представена от Таманна Рахман – продуцент и режисьор на документалния филм “Когато деца насилват деца“, част от поредицата “Панорама” на Би Би Си – https://www.youtube.com/watch?v=VpoP5BgW43k / видеото е достъпно с български субтитри за ограничен период от време./

Подобно на примера от САЩ, и това журналистическо разследване е довело до действия от страна на правителството. В края на миналата година във Великобритания са въведени първите указания за реакция при случаи на сексуално насилие в училище. Според Рахман работата по един такъв проект е екипно начинание, в което е важна ролята на юристите, психолозите и експертите по закрила на детето, работещи в самата медия.

Пътеводителят е достъпен онлайн на български и на английски език на сайта на UNICEF Bulgaria и може да се използва напълно безплатно. В създаването му са се включили опитни представители на медиите и експерти, които са обобщили принципите и въпросите, важни за различните ситуации, при които деца попадат в медиите.

На страниците на Пътеводителя има информация и за законодателната рамка в България, международните стандарти и множество практични съвети (психологически, юридически, технически, бизнес) за отстояване най-добрия интерес на детето.