10  сутринта е.  Времето не е най-подходящо, но настроението е отлично.Тръгваме за Кюстендил – града на Майстора,известен с мекия си климат и минерални извори;с древната си история  още от бронзовата епоха,когато цялата област тук се е наричала по името на едно от обитаващите я племена – Дентелетика; с останките  на крепостта Хисарлъка, преустроена от Юстиниан I и използвана до 15 в. срещу набезите на хунските племена.

Градът ни посреща настръхнал от студ, спираме на Моста на голите фигури, както го наричат. Очаква ни Давид – уредникът на Археологическия музей, който вдъхновено разказва историята на града. След това разглеждаме уникалния по рода си Музей на билките пак под партронажа на Давид  / виж снимките/, а после  се отправяме пеша към комплекс „Св.Георги” в квартал Колуша – да видим църквата, датираща от Х –Х I в. ,унищожена от турците през 19 в. и възстановена след Освобождението с помощта на местен жител, дядо Стоян. Църквата е с вътрешна украса, подобна на тази в Илиенския и Кремиковския манастир.

Отговорничката за комплекса ни разказва легендата за цар Михаил  III Шишман, паднал в битка със сърбите при Велбъжд и ни показва фреските на св.Николай, св.Пантелеймон и едно от редките изображения на св.Ермолай  по нашите земи,както и комплекса наоколо.Разглеждаме всичко с интерес, като съжаляваме,че в неделен ден не работят Пирговата кула, джамията „Ахмед бей”,музеят на Ильо войвода и Емфиеджиевата къща.

Нищо,тях ще гледаме другата събота с групата „Пътешественици”, а сега е време за обяд. Едва сме седнали и шофьорът вече ни дава знак,че трябва да тръгваме,за да се върнем по светло в София. И все пак, всички са доволни от екскурзията,от която научават много нови неща.

Светлозара Василева

IMG_5324
IMG_5294
IMG_5291
IMG_5287
IMG_5286
IMG_5284
IMG_5559
IMG_5558
IMG_5556
IMG_5328
IMG_5326
previous arrow
next arrow