Гости от 157 гимназия „Сесар Вайехо“ в София посетиха българското училище „Родолюбие“ в Неапол. Учениците от България презентираха своята дейност, като обясниха какво означава Европа, Европейския съюз, кои са общностните ценности, кога е създаден ЕС и кои държави влизат в него. Те посочиха още какво е Шенгенската зона и как Европейският съюз ни помага. На срещата присъства съветникът по образованието към община Неапол Маура Стриано. Това съобщи специално за рубриката БГ Свят на БТА ръководителят на училище „Родолюбие“ Валентина Николова.

Гостуваха ни общо 12 човека. Първо учениците ни се запознаха, като всеки един разказа за себе си, за хобито си и какъв иска да стане, след като завърши. Ние разказахме за нашето училище, за създаването му. Много вълнуваща, интересна и запомняща се среща. Обещахме си да бъдем в постоянен контакт, да си помагаме и това да не е нашата последна среща“, сподели Валентина Николова за БТА.

Столичната гимназия с изучаване на чужд език „Сесар Вайехо“ е училище посланик на Европейския парламент. Координатори по проекта са заместник-директорките на учебното заведение Петя Петкова и Диамандула Йорданова.

Българското училище “Родолюбие“ в Неапол е основано през 2017 година. Сред основните му цели е да съхранява идентичността, езика, културата, историята, географията и традициите на нашата страна. Учебният процес в Неапол е организиран с присъствено, смесено и дистанционно обучение. Наскоро образователното средище откри нов филиал в италианското селище Сант’Антонио Абате.